duminică, 20 august 2023

Patricia Elisabeth Bertet

 You are a starseed when :

1. Earth was never your first home! You have a deep-rooted longing to be home but don’t know where home is—possibly another planet!
2. Feeling out of place—nobody understands your infinite, cosmic mind.
3. Loves to be alone in solitude, in peace, in nature. Avoids crowded places.
4. Fascinated with Space, Sci-Fi, UFOs, Crystals, Time Travel, Fantasy and Magic.
5. Would rather stare up at the night sky than watch television.
6. Dreams at night often reveal worlds and time eras never before visited.
7. Always felt your life had a special purpose but unsure of what it is yet.
8. You were always ahead of your class and simply just knew everything.
9. You have an inexhaustible compassion for all forms of life and animals.
10. You have a highly intuitive sense of mind and can feel the energy and emotions of other people, animals, places, and objects.
11. Your life is full of synchronicities and you often see 11:11 or other repeating numbers, often experience DéJà Vu, and attract luck and good fortune.
12. You are fascinated with Crystals and alternative types of healing. You avoid putting prescription drugs in your body.
13. You are constantly researching spiritual knowledge and are obsessed with bringing your body and mind into a higher state of consciousness.
14. You sense a huge event coming soon in the near future that will change everything we know about Life and Humanity.
15. You are smiling now as you’re reading this because you know you’re special and you’re not alone—Starseeds Unite!
~ Patricia Elisabeth Bertet



EXISTĂ FEMEI FRUMOASE ȘI FEMEI URÂTE?

Era la noi în facultate o profesoară de literatură care mi se părea îngrozitor de urâtă.

Era deșirată și ciolănoasă, uscată și noduroasă, cu gâtul subțire și cu pielea de un alb nesănătos. Când venea cu bluze mai decoltate, i se vedeau claviculele și oasele sternului exact ca în planșele de anatomie. Avea niște buze foarte mobile și de aceea, când vorbea, dezveleau niște dinți cât niște lopățele de infanterie, îngălbeniți de nicotină și încălecați unul peste celălalt. 

Dar ceea ce era cel mai horror la ea, era râsul. 

Slabă și puțină cum era, te-ai fi așteptat abia să o auzi când vorbește. Nicidecum! Avea o voce îngrozitor de groasă și puternică iar când râdea te speriai pentru că era exact râsul ăla hăhăit și sinistru din filmele cu Dracula, care răsună îndelung și înspăimântător în întunericul nopții.

Ce mai tura vura, era groaznică! În sinea mea, atunci când se întâmpla să mă gândesc la ea, o compătimeam.

În schimb, era extrem de inteligentă. Dezinhibată și spirituală.

Acum, s-a întâmplat că într-o vară eram la Costinești, și nu mă refer la Costineștiul de acum, care a devenit o stațiune anonimă, ci la satul acela suprarealist de pescari din alte vremuri în care puteai să îți cumperi un rechin albastru de la cherhana cu o sută de lei și să ți-l prăjești acasă în rondele, și, peste cine dau pe plaja de nudiști? Peste ea. Peste profesoara de literatură cu pricina, desigur, care, de pe un cearceaf îngust, la fel cum era și ea de îngustă, fuma una din țigările ei proaste și înecăcioase care nu îi lipseau niciodată.

Se uita de una singură peste mare.

În seara aceea am invitat-o pe o terasă la o bere. Nu știu cât am stat și câte beri am băut. Știu doar că am vorbit despre literatură, despre scriitori și cărți, despre cultură și umanitate în general iar femeia aceasta, pe măsură ce vorbea, se transforma încet încet în altceva . Era atâta spirit în ceea ce spunea și atâta farmec, atâta informație culturală și atâta inteligență, atâta umanitate în râsul ei sinistru și atâta delicatețe în mâinile ei scheletice cu care își aprindea țigară după țigară că la un moment dat femeia din fața mea nu mai semăna deloc cu profesoara pe care o vedeam pe holurile facultății. Devenea sub ochii mei o altă ființă, cu o alta feminitate, cu o altă definiție.

După câteva ore de expunere la radiația ei culturală, la aplombul captivant cu care vorbea și la stilul pitoresc în care lega între ele idei complicate, femeia aceea din fața mea, care fuma neîncetat și râdea sinistru dezvelindu-și dinții apocaliptici, devenise cea mai frumoasă femeie din lume.

Iar în zilele următoare, întâlnindu-ne din întâmplare pe aleile stațiunii sau pe plajă, ne-am zâmbit unul altuia cu prietenie.

Dacă există sau nu femei frumoase și femei urâte? Da, există!

Dar numai în sensul că orice femeie poate deveni urâtă și orice femeie poate deveni frumoasă, după cum îi este spiritul care trăiește în ea și care o animă.

Sursa Internet 

sâmbătă, 19 august 2023

ANULAREA SUGESTIILOR NEGATIVE

Vă propun să discutăm despre anularea sugestiilor negative.De ce?Deoarece nu există un singur om de pe această planetă care să nu aibă în creier sugestii negative mai mici sau mai mari.In al doilea rând,zilnic,suntem bombardați cu sugestii negative mai puternice sau mai slabe.Personalitățile mai sugestionabile au tendința de a accepta sugestiile negative,slăbindu-și forța psihică și dragostea de viață.
 Regula de luptă împotriva sugestiilor negative este relativ simplă.Fiecare sugestie negativă se atacă cu o sugestie pozitivă contrarie și mai puternică.Această regulă este valabilă și pentru autosugestii,deoarece toate sugestiile acceptate devin autosugestii.Fiecare autosugestie negativă se atacă cu o autosugestie contrarie și mai puternică.De regulă,pentru sugestii negative foarte puternice,trebuie să vă adresați unor psihoterapeuți specializați,care vă vor rezolva problemele cu toate mijloacele și metodele din dotare.In grupul nostru,există mai mulți psihoterapeuți  autorizați,despre care puteți afla de la mine. Noi învățăm numai  procedeele de bază,mai simple,ale sugestologiei.
 Cum procedăm în concret pentru anularea unor sugestii negative?
 1]Identificăm  sugestia negativă pe care urmează să o anulăm.De exemplu,subiectul a fost sugestionat că nu poate face anumite lucrări,că e bolnav de o anumită boală,că e prea bătrân pentru anumite munci,că este fricos,că  urmează să i se întâmple ceva rău etc..Multe din predicțiile zodiacale sunt sugestii negative vizibile și de către neinițiații în psihologie.
 2]Intocmim formula de sugestie pozitivă contrarie celei negative.Câteva exemple:
 a]Dragă X,ești un copil sănătos,inteligent și harnic.Poți rezolva problemele de matematică cu ușurință.Iți place să rezolvi astfel de probleme.
 b]Dragă X,ești un bărbat  sănătos  psihic și fizic.Ideea că ești bolnav ți-a dispărut din creier.De la o zi la alta,te simți tot mai sănătos.
 c]Dragă X,ești un  bărbat perfect sănătos și încă tânăr.Poți munci cu randament în cutare domeniu.Iți place să muncești și devii din ce în ce mai eficient.
 d]Dragă X,ești un bărbat perfect sănătos și curajos.Ideea că ești fricos ți-a dispărut din creier.De la o zi la alta,devii tot mai curajos.
 e]Dragă X,ești un bărbat sănătos și ai un program de viață pozitiv.Ideea că ți se va întâmpla ceva rău a dispărut din creierul tău.De la o zi la alta,ți se întâmplă numai evenimente pozitive.
 f]Dragă X,ești un bărbat sănătos și bine dispus.Cauzele tristeții au dispărut din creierul tău.De la o zi la alta,ești tot mai sănătos și mai optimist.
 g]Dragă X,ești un bărbat sănătos și sigur de tine însuți.Cauzele anxietății au dispărut din creierul tău.De la o zi la alta,devii tot mai sănătos și mai încrezător în forțele tale.
 3]Aplicăm formula de sugestie pozitivă aleasă,respectând toate regulile pentru această operație.Mărim gradul de sugestibilitate a subiectului de sugestionat cu ajutorul unor emoții pozitive specifice fiecărei persoane în parte.Rostim formula cu voce scăzută și litanică,să fim siguri că ajunge la subconștient .Repetăm formula de cel puțin 20-30 de ori la fiecare ședință zilnică,de dimineață sau de seară.
 4]Intărim formula de sugestionare pozitivă prin repetare sistematică,precum și prin judecăți conștiente favorabile.Psihoterapeuții folosesc și alte metode de întărire a sugestiei pozitive,cum ar fi hipnoza și imaginea subliminală.Nu vă sfătuiesc să folosiți singuri aceste metode,deoarece sunt riscante. Dacă simțiți nevoia unei intervenții sugestive foarte puternice,apelați la specialiști!Clar?Nu vă puteți juca cu creierul dumneavostră decât în limite nepericuloase.
 Formulele de sugestionare pozitivă pot fi înregistrate pe casete sau cd-uri,pentru a fi ascultate de subiectul de sugestionat.Vă recomand să procurați astfel de materiale numai de la persoane autorizate ca psihoterapeuți sau medici,pentru a evita intoxicarea cu sugestii eronate sau negative.
 Formulele de sugestionare pozitivă pot fi folosite pentru a șterge majoritatea sugestiilor negative recepționate în copilărie,de la părinți ori de la alte persoane semnificative.Câteva exemple:
 a]Dragă X,ești un bărbat sănătos,inteligent și de mare succes.
 b]Dragă X,ești un bărbat sănătos,inteligent și cult,fapt pentru care vei ajunge o personalitate importantă.
 c]Dragă X,ești o fată sănătoasă și talentată,fapt pentru care vei ajunge mare sportivă,savantă,cercetătoare,actriță,pictoriță etc.
 d]Dragă X,ești o fată sănătoasă,inteligentă și curajoasă,așa că poți ajunge aviatoare,parașutistă,polițistă etc..
 Pavel Corutz

vineri, 18 august 2023

Pilda zilei

"Era odata un barbat vaduv care locuia cu cele doua fiice ale sale. Fetele erau curioase si inteligente si ii adresau intotdeauna multe intrebari.

La unele stia raspunsul, la altele habar nu avea ce sa le raspunda.

Fiindca dorea sa le asigure fiicelor sale cea mai buna educatie, le-a trimis sa isi petreaca vacanta cu un intelept batran care locuia in varful muntelui. Inteleptul, in schimb, avea intotdeauna raspuns pentru toate intrebarile fetelor.

Ajungand la concluzia ca batranul era cu adevarat intelept si oarecum iritate de faptul ca acesta avea un raspuns pentru orice, fetele au decis sa vina cu o intrebare la care inteleptul sa nu stie raspunsul.

Dupa cateva zile, una din fete s-a apropiat de sora ei tinand un fluture frumos si albastru in mainile sale. I-a spus surorii sale:

“De aceasta data, inteleptul nu o sa stie raspunsul!”

“Ce ai de gand sa faci?”, a intrebat cealalta fata.

“Am in mainile mele un fluture albastru. O sa-l intreb pe intelept daca fluturele este viu sau mort. Daca spune ca este mort, o sa-mi deschid mainile si o sa-l las sa zboare. Daca spune ca este viu, il voi strange repede in maini si o sa-l strivesc. Indiferent de raspunsul pe care ni-l da batranul, va fi raspunsul gresit.”

Cele doua fete s-au dus apoi sa il intalneasca pe intelept care medita pe munte, sub un arbore de eucalipt.
Fata s-a apropiat de el si l-a intrebat daca fluturele din mainile ei este viu sau mort.

Calm, inteleptul a zambit si a spus: “Totul depinde de tine… fiindca fluturele se afla in mainile tale.”

La fel se intampla si cu viata noastra, prezentul si viitorul nostru.

Nu ar trebui sa invinovatim pe nimeni cand ceva merge gresit.

Un esec ar trebui sa fie perceput ca o oportunitate pentru un nou inceput, unul mai inteligent.

Nu suntem noi cei responsabili pentru ceea ce depasim?

Viata noastra este in mainile noastre, la fel ca fluturele albastru.

Depinde de noi si doar de noi sa alegem ce sa facem cu ea. "

miercuri, 16 august 2023

CELE 7 PRINCIPII HERMETICE si cum le putem aplica in viata noastra !

Acestea sunt un set de principii filosofice care au fost introduse pentru prima dată în Kybalion - o carte scrisă de trei autori anonimi cu preudonimul "Cei trei initiați". Aceste principii derivă din învățăturile lui Hermes Trismegistus, filosof în Egiptul Antic!   

„Viciul sufletului este ignoranța. Virtutea sufletului este cunoașterea; căci cel care știe este bun și reveranțios și deja divin.” – Hermes Trismegistus

Hermetic înseamnă „secret”, „ezoteric” sau „ocult”. Se referă la cunoștințele care sunt în corespondență cu conduita Universului. Cineva care înțelege aceste legi este înțelept și le poate folosi pentru a stăpâni toate cele 3 planuri ale existenței. Într-un cadru de zi cu zi, aceste principii vă pot ajuta să vă împăcați cu unele dintre aspectele fundamentale ale lumii și să le aplicați în viața voastră.

Se spune că cartea apare în viața ta atunci când este momentul potrivit și ești gata să-i primești învățăturile. Dacă vrei să înțelegi cu adevărat principiile și să le aplici în prezent, atunci trebuie să o citești ca și cum ar fi fost scrisă în secolul XXI – adică din perspectiva zilei și epocii actuale.

Există 7 principii în total, care sunt toate interconectate între ele.

Principiul mentalismului

Principiul corespondenței

Principiul vibrației

Principiul polarității

Principiul ritmului

Principiul Cauzei si al Efectului

Principiul Genului

Să le parcurgem acum pe toate în detaliu, si câteva moduri prin care poți aplica aceste principii și în viața ta: 



1.Principiul Mentalismului: "Totul este minte, universul este mental."   

Legea minții spune că totul este de natură mentală. Tot ceea ce este creat fizic este mental în esență, deoarece esența tuturor este mintea. Acest lucru explică multe circumstanțe, cum ar fi fenomenele psihice. Chiar și acțiunile noastre apar din gânduri. Ceea ce credem că vom deveni.

Tot ceea ce există este spirit. Materia este doar spirit densificat. Spiritul este doar materie rafinată. Totul este doar energie. 
TOTUL – realitatea substanțială care stă la baza tuturor manifestărilor și aparițiilor exterioare pe care le cunoaștem sub Univers – este spiritul. Este indefinibil, dar considerat ca o minte vie universală.

„Totul este minte” întruchipează ideea că tot ceea ce se întâmplă trebuie să fie rezultatul unei stări mentale care îl decurge. Când te gândești la asta într-un mod de bun simț, atunci este vorba pur și simplu de a crea lucruri de două ori – adică mai întâi să ai un gând sau un design în cap și apoi să-l manifesti în forma sa fizică reală în realitate. Când avem gândurile potrivite, va urma acțiunea corectă.

Acest principiu ne învață că totul în univers este creat de puterea minții. Pentru a putea aplica acest principiu în viața ta, te poți concentra pe dezvoltarea unei mentalități constructive, pozitive! 

 

2. Principiul Corespondenței: "Precum Sus, așa și Jos; precum Jos așa și Sus."   

Această frază este foarte comună în filosofia ermetică. Practic înseamnă că totul – toate planurile existenței – sunt conectate și în corespondență. Macrocosmosul se găsește în microcosmos și invers – sistemele solare, societățile și viața de pe Pământ reflectă același lucru la nivel celular și atomic. Ceea ce înseamnă această lege într-un cadru de zi cu zi este că orice vom face la nivel micro, așa vom face și la nivel macro. Chiar și cele mai mici obiceiuri influențează marea schemă a comportamentului nostru. După cum facem orice, tot așa vom face. Dacă te relaxezi într-un domeniu al vieții tale, și ceilalți vor avea de suferit. Mai mult decât atât, lumea exterioară este o reflectare a lumii noastre interioare. Gândurile și imaginile pe care le păstrăm în conștiința noastră încep să se manifeste subconștient în circumstanțele noastre externe. Mintea ia totul așa cum este – nu distinge substanțialul de real și începe să recreeze exact ceea ce ne concentrăm cel mai mult.

Anticii credeau că macrocosmosul este o reflectare a microcosmosului și invers. Biblia mai spune că Dumnezeu a creat omenirea după chipul Său. Pentru a rezolva paradoxuri complexe, ne uităm la ceea ce este deasupra noastră și sub noi. Pentru că ceea ce funcționează pentru planete funcționează și pentru atomi. Și ceea ce funcționează pentru sistemul solar și sistemul atomic funcționează și pentru sistemul uman. Toate lucrurile au partea ei echivalentă – fizic, mental și spiritual – care sunt în armonie cu cealaltă. Fizicul, mentalul și spiritualul nu sunt separate, ci curg în aceeași linie cu grade diferite de existență.

Acest principiu arată că există o corespondență între planurile fizice și spirituale ale existenței. Pentru a aplica acest principiu în viața ta, poți începe prin a observa modele și conexiuni între diferitele aspecte ale vieții tale. Fii atent la modul în care gândurile, emoțiile și acțiunile tale sunt interconectate și se influențează reciproc.    

3.Principiul Vibrației: 
"Nimic nu se odihnește, totul se mișcă, totul vibrează."    

Acest principiu ne învață că în univers totul se afla într-o constantă vibrație. Pentru a aplica acest principiu, te poți concentra pe creșterea vibrației tale, prin implicarea în activități care îți aduc bucurie și împlinire. Înconjoară-te de oameni pozitivi, ascultă muzică înălțătoare, petrece timp in natură.   

Principiul vibrației este una dintre legile acceptate ale științei moderne care afirmă că toată viața sunt vibrații la frecvențe diferite. Tu vibrezi. Copacii vibrează. Sunetele și gândurile vibrează. Unele vibrează mai încet, iar altele vibrează la o frecvență înaltă. Vibrațiile cu frecvență mai înaltă se află în domeniul nevăzutului, în timp ce vibrațiile cu frecvență inferioară rezidă în lumea fizică, unde vederile noastre pot traduce „lumina vizibilă”. Vedeți cum se evaporă apa? Când apa este încălzită, moleculele devin excitate și vibrează atât de repede încât moleculele se eliberează de legăturile lor și se transformă în vapori și se ridică spre cer. Chiar dacă apa se transformă în vapori, asta nu înseamnă că atomii de apă se pierd. Este într-o stare diferită de vibrație. Totul este în mișcare. Fie vibrăm într-o stare de armonie, fie într-o stare de haos. Acest lucru este în controlul tău.

Știința modernă poate susține că fiecare atom și moleculă vibrează la o anumită mișcare, viteză și frecvență. Combinația acestei energii determină forma fizică sau substanțială a oricărui obiect dat. Chiar și ceva care pare a fi nemișcat, de exemplu un scaun, este de fapt într-o stare de mișcare. Electronii săi încă se mișcă și există chiar spațiu între ei. Nimic nu este în repaus.

Aplicația practică la aceasta este descrisă ca „transmutație mentală” – schimbă-ți starea mentală și îți schimbi vibrația. Acest lucru se realizează prin puterea Voinței – concentrându-se în mod deliberat pe o stare de spirit mai dorită. Orice lucru pe care te concentrezi cel mai mult în viață crește. Mai mult, pentru că Universul este mental și guvernat de legea corespondenței, schimbarea propriului mod de a fi influențează și restul Universului.

4.Principiul Polarității: …Totul are perechea lui de contrarii; Like și deosebire sunt aceleași; Opusele sunt identice în natură, dar diferite în grad; Extremele se întâlnesc; Toate adevărurile nu sunt decât pe jumătate adevăruri; Toate paradoxurile pot fi reconciliate.


Polaritatea înseamnă că contrariile extreme sunt de fapt grade diferite ale aceluiași lucru. Luați temperatura de exemplu – căldura și frigul nu sunt entități sau fenomene distincte, ci același lucru. Singura lor diferență constă în problema gradului.Pentru a aplica acest principiu în viața ta, practică acceptarea și non judecarea. Încearcă să vezi lucrurile din diverse perspective și să integrezi dualitatea vieții. 

Același principiu poate fi găsit și pe planul mental. Iubire si ura; frică și curaj; lăcomia și compasiunea sunt toate, cu excepția diferitelor grade ale aceluiași lucru. Diferența dintre ele este determinată de legea vibrației. Unele emoții vibrează la un nivel superior, în timp ce altele la un nivel inferior.

Cheia înțelegerii polarității este în mintea noastră.

5. Principiul Ritmicității: „Totul curge afară și înăuntru; totul are valurile lui; toate lucrurile se ridică și cad; balansul pendulului se manifestă în orice; măsura leagănului la dreapta este măsura stoarcerii la stânga; ritmul compensează.”

Există un ritm. Există un ciclu. Ceea ce intra, iese.

Ceea ce se balansează înainte se va întoarce înapoi. Iar ceea ce urcă coboară.

…Leagănul pendulului se manifestă în orice; Măsura leagănului spre dreapta este măsura leagănului spre stânga; Ritmul compensează.

Acest principiu explică faptul că există un ritm între fiecare pereche de opuși sau poli. Ritmul este forța care permite trecerea de la un pol la altul. După fiecare succes vor exista în cele din urmă niște eșecuri. Pentru fiecare acțiune există o reacție opusă și egală.

Amintirea legii ritmului este foarte importantă pentru starea ta de fericire și bunăstare. Dacă ești obișnuit să trăiești din abundență în mod constant, atunci vremurile de penurie vor avea un impact mult mai mare asupra ta decât asupra cuiva care nu a fost la fel de bine. Rețineți că sh#t va lovi ventilatorul mai devreme sau mai târziu. Utilizarea vizualizării negative și a gândirii antipozitive vă poate ajuta să vă pregătiți pentru asta.

Cheia pentru a nu fi influențat negativ de balansul dur al pendulului este să nu vă atașați de nimic în viață și să nu vă bazați fericirea pe obiecte, oameni sau circumstanțe exterioare care se află în afara controlului vostru. Cei mai mulți oameni nici măcar nu își pot controla propriile emoții și merg toată ziua pe urcușurile și coborâșurile unui roller coaster. Ar trebui să te străduiești către o stare de conștiință care este indiferentă, fericită și neatașată, în ciuda condițiilor în care te poți afla.

 6. Principiul Cauzei și a Efectului: 

"Fiecare cauză are efectul ei, fiecare efect are cauza sa."   

Acest principiu ne învață că totul în univers este interconectat și fiecare acțiune are o consecință. Pentru a aplica acest principiu, îți poți asuma responsabilitatea pentru acțiunile și alegerile tale.  Concentrează-te pe crearea de cauze pozitive, care vor duce la efecte pozitive.  

 …Totul se întâmplă conform legii’ Șansa este doar un nume pentru legea nerecunoscută’ Există multe planuri de cauzalitate, dar nimic nu scapă legii.

Nu există șansa – șansa este doar un termen pe care îl folosim atunci când cauzele exacte ale anumitor efecte nu sunt recunoscute sau percepute. Fiecare cauză are efectul ei și există o lege subiacentă care o face să se întâmple. Dacă înțelegeți consecințele acțiunilor dvs., atunci puteți alege ce acțiuni veți întreprinde. Puteți alege ce acțiuni să întreprindeți, dar, procedând astfel, alegeți și consecințele care urmează.

În principiu, fii cauza nu efectul. Fii proactiv – acționează sau acționează asupra lor. A fi cauza înseamnă că ești stăpânul, în loc de victimă. Aceasta este legea polarității. Schimbați-vă polaritatea cu puterea minții și liberul arbitru.

 7. Principiul Genului: 

"Genul este în toate, totul are principiile sale masculine și feminine."    

Acest principiu ne învață că totul în univers are atât energie masculină, cât și feminină. Pentru a aplica acest principiu, te poți concentra pe echilibrarea aspectelor tale masculine și feminine. Practică iubirea și grija de sine și îmbrătișează-ți propriile calități și forțe unice!

Genul se manifestă ca principii masculine și feminine deopotrivă în toate planurile.

Principiul masculin este în direcția de a da și de a se extinde. Masculinitatea întruchipează energia yin – Soarele și flăcările sale care pârjoșesc Pământul, dar în același timp îi dă viață. Este Voința – dorința de a realiza ceva și de a lua măsurile necesare.

Principiul feminin este îndreptat spre primire și absorbție. Feminitatea întruchipează energia yang – Luna și fluxul de apă care restaurează și liniștește războinicul arzător. Aceasta este trăsătura creativității, spontaneității, sentimentului și imaginației.

„Se spune că trebuie să existe un echilibru între aceste două forțe. Fără Feminin, Masculinul este apt să acționeze fără reținere, ordine sau rațiune, ceea ce duce la haos. Numai Femininul, pe de altă parte, este susceptibil să reflecte constant și să nu reușească să facă nimic, ceea ce duce la stagnare. Cu atât masculinul, cât și femininul lucrând împreună, există o acțiune atentă care generează succes, ceea ce arată că atât femininul, cât și masculinul se împlinesc reciproc” 

– (The Kybalion 203-204)

luni, 14 august 2023

Parabola “Micul Suflet şi Soarele”

Odată ca niciodată a existat un Suflet Mic care i-a declarat lui Dumnezeu:
– Ştiu cine sunt!
Şi Dumnezeu a răspuns:
– Ce-mi spui e minunat! Şi cine eşti tu?
Sufleţelul a strigat:
– Eu sunt Lumina!
Dumnezeu a zâmbit cu drag:
– Ai dreptate! Eşti, într-adevăr, Lumina.
Micul Suflet era extrem de fericit; tocmai desluşise misterul pe care întreg regatul dorea să-l descopere.
– Oau, spunea Micul Suflet, asta e grozav!
Dar curând, doar a şti nu i-a mai fost suficient. Micul Suflet a început să-şi dorească să fie ceea ce tocmai descoperise că este. Şi astfel, Micul Suflet a mers din nou la Dumnezeu (ceea ce nu e deloc o idee rea pentru sufleţelele care-şi doresc să fie ceea ce sunt cu adevărat) şi i-a spus :
– Acum că ştiu ce sunt, pot să şi fiu ceea ce sunt ?
– Adică vrei să fii ceea ce eşti cu adevărat? îl întrebă Dumnezeu.
– Păi, răspunse Sufleţelul, una este să ştiu ce sunt, şi cu totul alta e să fiu ceea ce sunt. Vreau să simt cum e să fiu Lumina.
– Dar tu chiar eşti Lumina! îi răspunse Dumnezeu cu un zâmbet larg.
– Într-adevăr! Dar eu chiar vreau să simt cum e să fii Lumina, se tot plângea Micul Suflet.
– Aşa deci? răspunse Dumnezeu râzând în barba-i, ar fi trebuit să-mi dau seama de asta mai devreme, mereu ai fost un spirit aventuros. Atunci privirea lui Dumnezeu se schimbă:
– Ar fi totuşi un lucru…
– Ce? întreba Sufleţelul.
– Păi, există doar Lumina. Vezi tu, am creat doar ceea ce eşti tu, şi astfel, nu există nicio modalitate prin care tu să experimentezi ceea ce eşti atâta vreme cât nu există opusul a ceea ce eşti.
– Adică? întrebă confuz Micul Suflet.
– Hai să ne gândim în felul următor, îi spuse Dumnezeu: tu eşti ca o lumânare în soare. Eşti acolo împreuna cu alte milioane, miliarde de lumânări pentru a crea soarele. Şi soarele nu ar fi el însuşi fără de tine, el nu ar fi soarele fără una din lumânările sale şi fără tine el nu ar mai fi soarele, pentru că nu ar mai străluci la fel de puternic. Deci, cum ai putea să te cunoşti pe tine însuţi ca fiind Lumina când tu eşti în Lumină?
– Păi, îi răspunse Sufleţelul, Tu eşti Dumnezeul, gândeşte-te la o soluţie…
Dumnezeu zâmbi din nou şi-i spuse:
– Am găsit deja soluţia. Pentru că nu te poţi vedea ca fiind Lumina atâta vreme cât tu eşti în Lumină, atunci te vom înconjura cu întuneric.
– Ce este întunericul? întrebă Micul Suflet.
– Este ceea ce tu nu eşti.
– Îmi va fi frică de întuneric? întrebă Micul Suflet.
– Doar dacă alegi tu să-ţi fie frică. Nu are, de fapt, de ce să-ţi fie teamă, decât dacă tu decizi asta. Vezi tu, noi ne jucăm, doar ne prefacem că e întuneric.
– Aaa! exclamă Micul Suflet, deja m-am liniştit.
Apoi Dumnezeu îi explică faptul că pentru a putea experimenta ceva anume, exact opusul stării respective va trebui să apară:
– Şi asta este un mare dar, pentru că fără aceasta nu ai putea afla cum sunt toate de fapt. Nu ai putea să cunoşti Căldura fără ajutorul Frigului, Sus fără Jos, Rapid fără Încet, Stânga fără Dreapta, Aici fără Acolo, Acum fără Atunci. Şi astfel, încheie Dumnezeu, să nu ridici pumnul ori vocea împotriva întunericului, nici să nu-l blestemi. În schimb fi Lumina în întuneric şi nu te întrista din cauza lui. Atunci vei şti cine eşti cu adevărat şi toţi ceilalţi vor şti asta. Lasă-ţi Lumina să strălucească pentru a afla şi ceilalţi cât de special eşti.
– Vrei să spui că e în regulă să-i las pe cei din jurul meu să vadă cât de special sunt? întrebă Micul Suflet.
– Bineînţeles! răspunse Dumnezeu râzând. Este perfect în regulă! Dar aminteşte-ţi, “special” nu înseamnă “mai bun”. Toţi sunt speciali, fiecare în felul său. Deşi mulţi dintre ei au uitat lucrul acesta. Îşi vor da seama că este în ordine să se considere şi ei speciali la rândul lor doar atunci când tu vei reuşi să accepţi că eşti special.
– Minunat, râdea Micul Suflet sărind în sus de bucurie, pot să fiu oricât de special îmi doresc!
– Şi poţi să începi lucrul acesta chiar acum! îi mai spuse Dumnezeu, care dansa de bucurie împreună cu Micul Suflet. Apoi îl întrebă: În ce mod îţi doreşti tu să fii special?
– Nu înţeleg… răspunse Micul Suflet.
– Păi, a fi Lumina înseamnă a fi special şi a fi special are multe aspecte. Este special să fii bun. Este special să fii blând. Este special să fii creativ. Este special să fii răbdător. Poţi să-mi spui în ce fel ai mai putea să fii special?
Micul Suflet a rămas tăcut pentru un moment:
– Mă pot gândi la multe feluri de a fi special! exclamă Micul Suflet. Este special să fii de ajutor. Este special să fii darnic. Este special să fii prietenos. Este special să fii bun faţă de alţii.
– Într-adevăr, îi răspunse Dumnezeu, iar tu poţi să fii toate acestea sau orice parte îţi doreşti, oricând! Asta înseamnă să fii Lumina.
– Ştiu! Ştiu! Ştiu ce vreau să fiu! strigă Micul Suflet cu mult entuziasm, vreau să fiu special fiind iertător. E special să fii iertător?
– Oh da, e foarte special.
– Ce bine! Asta vreau să fiu! Vreau să fiu iertător! Vreau să experimentez ce înseamnă să fii iertător.
– Bun, spuse Dumnezeu, dar înainte ar trebui să ştii ceva.
Micul Suflet devenea puţin nerăbdător. Părea că mereu apar unele complicaţii.
– Ce anume ar trebui să ştiu? oftă Micul Suflet.
– Nu ai pe cine să ierţi…
– Nimeni? Micul Suflet abia putea crede asta.
– Nimeni! răspunse Dumnezeu. Tot ce am creat este perfect. Nu există nici măcar un suflet în toată creaţia mea care să fie mai puţin decât perfect. Uită-te în jurul tău!
Abia atunci observă Micul Suflet marea mulţime ce se adunase în jur. O mulţime de suflete veniseră din toată împărăţia pentru că se răspândise vorba cum că Micul Suflet purta această conversaţie cu Dumnezeu şi cu toţii erau curioşi să o audă. Privind în jurul lui, Micul Suflet a trebuit să-i dea dreptate: nu exista nimeni mai puţin minunat, mai puţin magnific, mai puţin perfect decât el însuşi.
Atât de minunată şi strălucitoare era mulţimea din jur încât Micul Suflet abia o putea privi.
– Atunci pe cine ai putea ierta? întrebă Dumnezeu.
– Of! Nu va mai fi deloc distractiv, se îmbufnă Micul Suflet. Îmi doream să experimentez iertarea. Doream să aflu cât e de special să fii iertător. Şi astfel Micul Suflet tocmai aflase cum e să fii trist.
Dar chiar atunci un Suflet Prietenos ieşi din mulţime şi se apropie.
– Nu te întrista Suflet Micuţ, îi spuse Sufletul cel Prietenos, te voi ajuta eu.
– Da ?!? se lumină Micul Suflet, dar cum?
– Îţi voi aduce pe cineva pe care să ierţi.
– Poţi face tu acest lucru?
– Cu siguranţă! ciripi Sufletul cel Prietenos, pot să apar în viaţa ta următoare şi să mă comport în aşa fel încât tu să ai pe cine ierta.
– Dar de ce? De ce ai face lucrul acesta? întrebă Micul Suflet. Tu, care eşti o fiinţă perfectă! Tu, care vibrezi atât de puternic încât abia te pot privi. Ce te-ar putea face să vrei să-ţi încetineşti vibraţia atât de mult încât Lumina ce-o radiezi acum să se transforme într-un întuneric dens? Ce te-ar putea face pe tine, care eşti atât de uşor încât dansezi deasupra stelelor şi te mişti prin împărăţie cu viteza gândului, să apari în viaţa mea şi să comiţi astfel de lucruri?
Micul Suflet fu suprins de răspuns.
– Nu fi atât de mirat, spuse Sufletul cel Prietenos, şi tu ai făcut acelaşi lucru pentru mine. Nu-ţi aminteşti? Ohooo, am dansat de multe ori împreuna, noi doi! Am dansat împreună de-a lungul veacurilor. Ne-am jucat împreună de multe ori şi în multe locuri. Tu doar nu-ţi aminteşti. Am fost amandoi un tot (sferă primordială). Împreună am fost Sus şi Jos, Stânga şi Dreapta, Aici şi Acolo, Acum şi Atunci. Am fost femeia şi barbatul, Bunul şi Răul, am fost amândoi şi Victima şi Asupritorul. Astfel ne-am întâlnit de nenumărate ori, noi doi, fiecare aducându-i celuilalt exact ceea ce avea nevoie pentru a putea experimenta ceea ce suntem cu adevarat. Voi veni în viaţa ta următoare şi voi fi cel rău de data asta.
Îţi voi face nişte lucruri groaznice şi abia atunci tu vei putea experimenta cum e să fii cel care iartă.
– Dar ce anume îmi vei face de va fi atât de înspăimântător? întrebă Micul Suflet puţin speriat.
– Păi ne vom gândi noi împreună la ceva, răspunse Sufletul cel Prietenos făcându-i un semn cu ochiul. Sufletul cel Prietenos deveni deodată serios şi spuse cu o voce slabă: Ai avut dreptate înainte, să ştii!
– La ce te referi?
– Va trebui să-mi încetinesc vibraţiile şi să devin violent pentru a putea face toate aceste lucruri nu prea plăcute… Va trebui să mă prefac că sunt cineva foarte diferit de ceea ce sunt de fapt. Aş avea o favoare să-ţi cer.
– Cere-mi orice! strigă Micul Suflet, începând să danseze şi să cânte. Voi putea fi iertător! Voi putea fi iertător! Atunci Micul Suflet observă că Sufletul cel Prietenos rămase foarte tăcut. Ce anume doreşti să-mi ceri? Ce aş putea să fac pentru tine? Eşti un înger să faci toate acestea pentru mine…
– Bine-nţeles că Sufletul cel Prietenos este un înger, interveni Dumnezeu. Toţi sunt îngeri. Aminteşte-ţi asta mereu: Eu vă trimit doar îngeri.
Şi atunci Micul Suflet nu-şi dori nimic mai mult decât să îndeplinească dorinţa prietenului său:
– Ce anume pot sa fac eu pentru tine?
Sufletul cel Prietenos răspunse:
– Atunci când te voi lovi şi te voi izbi, în momentele în care îţi voi face cele mai groaznice lucruri pe care ai putea să ţi le imaginezi, în chiar acel moment aminteşte-ţi te rog, cine sunt cu adevărat.
– Oooo, îmi voi aminti, plângea Micul Suflet, îţi promit! Mi te voi aminti exact aşa cum eşti acum, aici.
– Bine, răspunse prietenul său, pentru că, vezi tu, eu mă voi preface atât de bine, încât voi uita şi eu la rândul meu. Şi dacă nu îţi vei aminti tu cine sunt cu adevarat, s-ar putea să nu mai fiu în stare să-mi reamintesc pentru o perioadă lungă de timp. Şi dacă uit cine sunt, s-ar putea ca şi tu să uiţi cine eşti şi astfel vom fi amândoi pierduţi. Va fi nevoie ca un alt suflet să vină şi să ne amintească amândurora cine suntem!
– Nu, nu vom uita, îi promise Micul Suflet, îţi voi reaminti eu. Şi îţi voi mulţumi că mi-ai adus acest dar, şansa de a experimenta cine sunt cu adevarat.
Şi astfel cei doi căzuseră de acord. Micul Suflet îşi începuse noua viaţă, emoţionat să fie Lumina, ceea ce era foarte special, şi entuziasmat să facă parte din acel ceva foarte special numit iertare. Micul Suflet aştepta cu nerăbdare să fie în stare să trăiască experienţa iertării şi să mulţumească oricărui suflet care făcea acest lucru posibil. Şi ori de câte ori un nou suflet apărea în preajma lui, chiar dacă acel nou suflet îi aducea bucurie ori tristeţe, dar mai ales dacă îi aducea tristeţe, Micul Suflet îşi amintea ce-i spusese Dumnezeu: Adu-ţi aminte, Eu vă trimit doar îngeri!

Neale Donald Walsch -“Conversatii cu Dumnezeu”

sâmbătă, 12 august 2023

Iluminarea

"Nu crede că Iluminarea te va face special(ă), nu te va face. 
Dacă te simţi special în vreun fel, atunci trezirea n-a apărut. 
Am întâlnit o mulţime de oameni care cred că sunt iluminati şi treji pur şi simplu pentru că ei au avut o experienţă foarte deosebit-mistica- spirituală. 
Ei poarta Iluminarea ca o insigna de onoare pe mâneca lor. Ei stau printre prieteni şi vorbesc despre cat de treji sunt savurând cafea la o cafenea. 
Ce-i amuzant despre Iluminare este că atunci când este autentica, nu este nimeni s-o pretinda.
Iluminarea este foarte ordinara; nu este nimic special. 
Mai degrabă decât sa te facă mai special, te face mai putin special. Te planteaza drept în centrul unei minunate umilinţe şi inocenţe. 
Oricine altcineva te poate sau nu numi iluminat, dar atunci când eşti iluminat, întreaga noţiune ori cineva care este iluminat devin mari glume."
 

Diana V. Ciobanu

Lecții de viață

„Dacă am învățat ceva de la viață, este că uneori, cele mai întunecate momente ne pot aduce în cele mai luminoase locuri.
Am învățat că cei mai toxici oameni ne pot învăța cele mai importante lecții; că cele mai dureroase lupte ale noastre ne pot oferi cea mai necesară creștere; și că cele mai sfâșietoare pierderi de prietenie și iubire pot face loc celor mai minunați oameni.
Am învățat că ceea ce pare a fi un blestem pe moment poate fi de fapt o binecuvântare, și că ceea ce pare a fi sfârșitul drumului este de fapt doar descoperirea că suntem meniți să parcurgem pe un alt drum.
Am învățat că oricât de dificile ar părea lucrurile, întotdeauna există speranță.
Și am învățat că indiferent cât de neputincioși ne simțim sau cât de oribile par lucrurile, nu putem renunța. Trebuie să continuăm. Chiar și atunci când este înfricoșător, chiar și atunci când toate puterile noastre par dispărute, trebuie să continuăm să ne ridicăm înapoi și să mergem înainte, pentru că orice ne luptăm în acest moment, va trece, și vom reuși. Am ajuns până aici. Putem trece peste orice va urma. "

Sursa: Daniel Koepke & Selena Xenakis

marți, 8 august 2023

Despre personalitate

"Personalitatea este coaja fructului. Miezul e ascuns in interior, iar cine vede doar coaja si nu a desfacut-o niciodata, crede ca acel fruct este asa cum e coaja lui.

Oamenii te judeca dupa personalitatea ta. Tu singur te judeci tot dupa personalitatea ta.

Spui uneori de cineva "bai, dar ce personalitate mizerabila are..." sau din contra "ce personalitate faina are".

Sau citesti carti care te invata "cum sa ai o personalitate de succes" si te duci la cursuri de "dezvoltare personala".

Toate acestea te programeaza sa te gandesti la tine doar ca la o personalitate. Ba chiar a intrat in limbajul comun expresia "tipul asta e o personalitate!" sau "are personalitate!"

Cu personalitatea poti face cateva lucruri faine.

=> De exemplu toate convingerile tale despre viata sunt inregistrate in personalitatea ta. Daca tu crezi ca viata e grea, ca lumea e periculoasa, ca esti o persoana fara noroc si fara putere, toate aceste credinte ale tale iti construiesc personalitatea.

=> Ce e fain e ca aceste convingeri le poti avea azi, dar maine pot sa dispara. In timp ce se "evapora" convingerile tale negative, tu de fapt iti faci adevarata dezvoltare personala, atunci iti dezvolti cu adevarat personalitatea.

=> O personalitate puternica, pregatita pentru succes, este o personalitate care are inregistrate convingeri pozitive, care te intaresc, nu care te saboteaza.

Personalitatea se ocupa si de emotiile tale 

Ceea ce tu simti zi de zi, provine din convingerile de care vorbeam anterior. De exemplu daca ai credinta ca universul are ceva cu tine si meriti sa fi pedepsit, emotiile tale o sa fie preponderent de teama si agitatie.

=> Daca in personalitatea ta ai imprimate convingeri ca totul este bine in viata ta, ca tu vei reusi in ceea ce iti propui, ca orice s-ar intampla ai inteligenta si putere sa te descurci, atunci vei trai o viata cu sentimente de putere, bucurie, entuziasm.

=> Convingerile si emotiile sunt cele care impreuna dau structura de personalitate.

Eu folosesc 12 tipare de personalitate pe care le explic in detaliu in Tabara Calatoria Eroului si pe care te invit sa le activezi.

Aceste 12 tipare de personalitate sunt ca niste "presetari" ale psihicului ca tu sa ai parte de fericire si succes in viata ta.

Sunt niste "programe" presetate in psihic dar la care nu ai acces decat daca le activezi.

In general oamenii au o personalitate programata de catre societate, de catre parinti, educatori, biserica, etc.

Daca ti-ai folosi presetarile de personalitate lucrurile ar sta complet diferit in viata ta.

Iti dau un singur exemplu.

=> Sa zicem ca ai probleme cu banii. Daca exista blocaje legate de bani, atunci acestea vin deobicei din faptul ca Arhetipul Copilului este blocat.

=> Persoanele care nu pot sa castige suficienti bani sunt persoane care sufera de dependenta emotionala. Aceea dependenta emotionala nu ramane niciodata doar in cadrul emotiilor. 

=> Dependenta se transfera pe toate sectoarele de viata si persoana va avea si "dependenta financiara" dar si dependenta de anumite obiceiuri, vicii, persoane.

=> Pentru a devenii independent financiar trebuie prima data sa devii independent emotional. Iar asta se rezolva prin vindecarea relatiei cu parintii, prin activarea arhetipului Orfanului, a acelui tipar de personalitate care iti permite sa traiesti independent emotional. "

via Internet

Captarea atentiei – Cum captivez și atrag publicul

Știința captării, dar mai ales a menținerii atenției audienței, este absolut vitală pentru orice trainer cu pretenții. Oricât de grozavă ar fi prezentarea ta, oricât de noi si utile ar fi informațiile pe care le transmiți și oricât de stăpân ai fi pe tine, toate lucrurile acestea nu valorează nimic dacă ele nu ajung pe un tărâm fertil, la niște urechi deschise și receptive. Iată câteva trucuri care pot ajuta orice formator să-și câștige atenția publicului, dar mai ales să o mențină.

8 tehnici pentru captarea atentiei publicului

Umorul

Motivul pentru care există milioane de site-uri, reviste sau pagini pe Facebook cu filmulețe și poze amuzante sau cu bancuri, comedii, caricaturi și parodii este simplul fapt că umorul captivează. Atrage atenția majorității oamenilor. Nu vi se întâmplă uneori, ca tentați fiind pe o pagină web de o poză hazlie sau vreun banc, să pierdeți o oră, două dând din una în alta fără să simțiți trecerea timpului?

Glumele sunt o soluție la îndemână, ușor de folosit atât în introducere cât și pe parcursul seminarului. În general ele au darul de a induce o stare de relaxare în rândul audienței, atrăgând dupa sine și bunăvoința acesteia. De asemenea, umorul poate câștiga atenția, întrucât a începe să vorbești despre ceva serios într-un registru neserios nu este văzut ca ceva uzual. Atunci când facem o glumă este de dorit ca aceasta să aibă legătură cu subiectul, fără însă a fi deplasată, agresivă, discriminatoare, țintită către public sau să intre în contradicție cu ce vom spune mai departe. Totodată umorul este bine venit atunci când este de calitate și natural. Dacă prietenii noștrii ne privesc lung și întrebător după ce le spunem un banc poate ar fi indicat să ne abținem și în sală.

Naturaletea

De altfel a fi natural în fața publicului este o calitate inestimabilă a unui orator, apreciată de public și invidiată de colegii de breaslă. De multe ori, cea mai mare provocare a cursului de Formare de Formatori constă în a-i ajuta pe participanți să redevină ei înșiși în fața unui grup de cursanți. Este lesne de înțeles că o persoană care nu pare a fi confortabilă cu postura în care se află, care pare că a îmbracat o haină ce nu i se potrivește, va deveni imediat neinteresantă și va pierde atenția. Reversul, o persoană care este naturală și pare din peisaj inspiră entuziasm, încredere și competență. Exact genul de persoană pe care te aștepți să o întâlnești în acest context. Tipicul de om carismatic și captivant ale cărui cuvinte le soarbe toată lumea. Nu încercați să căutați uniforma de trainer întrucât ea nu există. Veți face aceeași greșeală precum comerciantul care îmbracă haina de vânzător și uită că și el este, deseori, client făcând greșeli pe care el însuși nu le-ar trece cu vederea altcuiva.

Limbajul non-verbal

Gesticulatul sau plimbatul prin sală nu este doar o metodă eficientă de a scăpa de emoțiile negative. Limbajul non-verbal are un rol foarte important și în captarea și menținerea atenției. Încercați să vă concentrați să citiți o carte în timp ce o persoană se plimbă haotic prin cameră și veți înțelege perfect de ce. Statisticile arată că o persoană poate să își păstreze concentrarea la cote înalte cel mult 10 minute. Iar asta atunci când este odihnit, nu dupa a treia oră de curs. Dacă nu este distras cu ceva cât mai repede va intra imediat într-o stare de letargie și își va aminti brusc de vacanța în Turcia sau de apropierea Paștelui. Plimbatul moderat, gesturile care focalizează atenția către flipchart sau proiector grimasele etc. nu sunt doar bine venite ci chiar indicate atât timp cât vin să susțină cele spuse nu să le contrazică inducând astfel confuzia. Totodată, o poziție deschisă, orientată către auditoriu, fără gesturi nervoase și ticuri non verbale, chiar daca nu va capta atenția în sine, va contribui la menținerea ei. O postură închisă sau percepută ca amenințătoare va avea darul de capta atenția mai eficient însă o va îndrepta, mai mult ca sigur, acolo unde nu ne dorim.

Limbajul paraverbal

Trecând din registrul subtil către cel mai puțin subtil trebuie să zăbovim și asupra formei paraverbale a comunicării întrucât aceasta se dovedește a fi una dintre cele mai utile metode de captare a atenției. Un orator abil trebuie să aibă în tolbă cunoștințele necesare pentru a mânui cât mai eficient: tonul, ritmicitatea vorbirii, accentul, viteza, claritatea și volumul. Fiecare dintre acestea poate fi un instrument de captare a atenției. În mod uzual, limbajul paraverbal trebuie calibrat la cel al auditoriului. Dacă în sală majoritatea cursanților vorbesc la un volum mai ridicat, atunci și noi trebuie să încercăm același lucru. Tipul acesta de acțiune contribuie la sentimentul ascultătorului de identificare cu vorbitorul. Și cum am putea să ignorăm pe cineva care ne seamănă. Ar fi nepoliticos. Pe de altă parte, orice iese din tiparele așteptate poate folosi, pe termen scurt, la captarea atenției auditoriului. Nici o trecere bruscă de la un volum ridicat la șoaptă nu este chiar de ignorat, nu?!

Așa cum semnele de punctuație dau, sau schimbă, sensul unui enunț, în același mod și limbajul paraverbal poate susține, schimba sau contrazice mesajul verbal luându-i chiar prim planul acestuia de multe ori. Cum spui poate fi de multe ori mai atractiv decât ce spui. Vorbind cu o voce monotonă cu participanții veți realiza o prezentare plictisitoare însă printr-o ritmicitate adecvată puteți transmite entuziasmul vostru și cuceri audiența.

Povestea

Povestea și metafora sunt pentru formator precum nicovala și ciocanul pentru fierar. Fără aceste două elemente eficiența trainingurilor ar scădea considerabil. Fără o poveste bună serialele ar înceta să mai existe. Nimeni nu ar putea trece peste frustrarea creată la finalul unui episod dacă nu ar exista curiozitatea și anticiparea unei povești bune duse la final. În mod similar trainer-ul poate folosi o tehnică numită povestea în poveste în poveste. Se începe o poveste, înainte de punctul culminant se trece brusc la o a doua și chiar înainte de a o duce la bun sfârșit se trece la o a treia urmând apoi să fie terminate fiecare în ordine inversă. O tehnică ceva mai greu de stăpânit dar cu efect garantat. Opriți-vă totuși la trei povești. Suspansul ar putea deveni anxietate și serialul nostru ar putea deveni un soi de Tânăr și neliniștit. Iar neliniștea participanților este de evitat în training.

Intercalarea este, de fapt, o idee bună în general în training. Alternarea metodelor de expunere cu jocuri și activități, a materialelor, a suportului media cu expunerea etc. Monotonia este dușmanul principal al atenției.

Deasemenea introducerea unor povești legate de domeniul de interes sau de lucru al publicului sunt tot atâtea ocazii de a atrage atenția și a menține interesul pentru prezentare. Exemplele personale sunt de asemenea de natură să stârnească curiozitatea. La fel și datele statistice. Aparent avem o înclinație înăscută pentru numere și semnificația lor. Pe unii îi confuzează ,iar pe alții îi incită. Ambele variante sunt satisfăcătoare.

Intrebarile

Ce poate capta și menține atenția mai bine decât cineva care ți se adresează? E necesar un efort supraomenesc pentru a-l ignora. Gândiți-vă cât de greu este să vă concentrați la partida de solitaire când vă vorbește șeful. Iar totul devine insuportabil atunci când, colac peste pupăză, ni se cere și părerea. Nimic nu menține vie atenția ca interactivitatea și nimic nu provocă interactivitate precum o serie bună de întrebări.

Totuși această metodă, pe cât de eficientă este, pe atât de multă groază stârnește în majoritatea trainerilor începători. Dacă am primi un leu pentru fiecare persoană care ne întrreabă “Și dacă nu mi se răspunde la întrebare?” am ține cursurile în Bahamas. Sigur că perspectiva de a adresa o întrebare și a primi doar propriul ecou drept răspuns este la fel de tentantă precum o plimbare prin ploaie în noiembrie. Acest lucru este totuși foarte ușor de evitat.

Dacă nu primiți răspuns la o întrebare cauza este, de regulă, una dintre următoarele: întrebarea este prea ambiguă, prea grea, prea ușoară sau nu ai lăsat suficient timp de gândire. Remediul pentru ultima variantă este evident – acordă câteva secunde de gândire după fiecare întrebare. Liniștea este lungă și apăsătoare doar pentru voi. Cursanții o vor găsi absolut utilă. Și apoi cui îi place un om care răspunde singur la propriile întrebări.

Încercați să puneți întrebări din aproape în aproape pentru a evita o întrebare prea dificilă și oferiți indicii atunci când ajungeți în impas. Acordați o importanță mai mare întrebărilor deschise decît celor închise. Acestea încurajează discuția și participanții să-și exprime părerile. Nu vă descurajați dacă primiți un răspuns greșit. Vedeți acest lucru ca pe o oportunitate de a crea mai multă interactivitate implicând mai mulți participanți cerând păreri. Evitați deasemenea întrebările multiple! Veți primi răspuns doar la ultima.

Privirea

Ați auzit vreodată expresia “Privirea lui/ei mă frigea”? Poate că privirea cuiva nu frige însă cu siguranță avem abilitatea naturală de a simți când suntem observați. Astfel, de felul în care un trainer reușește să cuprindă întreaga sală cu privirea, creând fiecăruia senzația că i se vorbește personal, poate depinde și gradul de atenție al participanților. Contactul vizual deschide un canal de comunicare între oameni. Ajută la stabilirea şi construirea raportului cu particpanţii. Timpul pentru acest contact este de 1-3 secunde pe persoană. Încercaţi să nu lăsaţi ochii rătăcind prin sală. Încercaţi să-i focalizaţi pe un cursant, dar nu prea mult încât să faceți acea persoană să se simtă stânjenită, doar suficient pentru a o implica în prezentare.

Când faceţi o prezentare, nu vă uitaţi la auditoriu ci vedeţi-l. Căutaţi persoanele şi fiţi sigur că vă uitaţi la ele. Dacă grupul e prea mare pentru a vă uita la fiecare individ separat, uitaţi-vă la persoane din diferite părţi ale sălii. Persoanele care sunt lângă cele la care vă uitaţi vor crede că îi vizați pe ei, astfel mai mulți cursanți vor intra în cercul  vostru vizual.

Pauzele

Un lucru ar fi bine de notat totuși. Nimeni nu poate susține un nivel ridicat de atenție pentru o perioadă îndelungată. Nici trainer-ul, nici publicul. Este nevoie de o perioadă de ventilare oricât de plăcută sau interesantă ar fi o prezentare. Astfel pauzele sunt mereu binevenite și utile în economia captării și mai ales menținerii atenției. În funcție de dificultatea și de gradul de efort pe care îl vor depune cursanții este indicat să luăm o pauză de 10-15 minute după fiecare oră, oră și jumătate de curs.

Statisticile arată ca cel mai indicat ar fi să ne concentrăm pe supă și desert. Audiența tinde să rețină mai bine începutul și finalul unei prezentări. Când te așezi la masă, dacă supa nu este gustoasă îți piere pofta și vei privi cu suspiciune restul felurilor. La fel, desertul trebuie să fie delicios pentru că acela este gustul cu care te ridici de la masă Dacă nu obținem atenția de la primele propoziții ne va fi mai greu să o câștigăm mai târziu. Dacă nu lăsăm un gust plăcut la final, cursanții vor pleca cu ideea că a fost o sesiune plictisitoare.

Inamicii atenției sunt, deci, plictiseala, seriozitatea extremă și rigiditatea, lipsa mișcării și a unui limbaj non-verbal adecvat mesajului, un discurs monoton, lipsa interactivității, privirea evazivă și oboseala. Rețeta succesului nu este complicată – ungeți tava cu câteva povești și metafore așezați un strat bun de naturalețe, presărați umor fin, adaugați 10-15 grame de pauză la un kilogram jumătate de curs, amestecați un limbaj al corpului echilibrat și elocvent cu un limbaj paraverbal variat și condimentați cu întrebări deschise și închise după gust. Dați la cuptor și nu uitați să stați cu privirea pe tavă până se coace. Poftă bună!

Urmând rețeta de mai sus vă asigurați că ochii, dar mai ales mintea, cursanților sunt ațintite spre voi. 

via :  Extreme Training

Citatul zilei

 Mooji:
"Daca ai avea alegere totala sa fii arhitectul sufletesc al propriei existente, ai face un dezastru, imi pare rau."

luni, 7 august 2023

Mă iubesc oricum

Dacă mă simt trădat/a, încă mă iubesc
Dacă mă simt pierdut/a, încă mă iubesc
Dacă mă simt abandonat/a, încă mă iubesc
Dacă mă simt respins/a sau neajutorat/a, mă iubesc oricum
Dacă sunt bolnav fizic, încă mă iubesc
Dacă am făcut greșeli, chiar și grave, tot mă iubesc
Dacă m-am încurcat, încă mă iubesc
Dacă am suferit într-o familie disfuncțională, încă mă iubesc
Dacă am fost lovit/a sau bătut/a până la sânge sau abuzat/a sexual  încă mă iubesc
Dacă nu am avut niciodată dragostea mamei sau a tatălui meu, tot mă iubesc
Dacă nu eram mama pe care mi-am dorit să fiu pentru copiii mei, tot mă iubesc.
Dacă salariul meu este insuficient pentru a face față vieții materiale, încă mă iubesc....
Nu contează, decid aici și acum să mă iubesc în tot ceea ce fac, în tot ce am și în tot ceea ce sunt
Sunt perfect/a așa cum sunt.
Știu că, primind cu dragoste toate aceste părți suferinde, ele nu își vor mai avea locul și aș putea atunci să las să vină la mine tot ceea ce este în armonie cu nevoile profunde ale Sufletului meu.
Sunt iubire !🙏🙏🙏


sâmbătă, 5 august 2023

7 pași simpli către libertatea financiară:

Pasul 1: Ia cea mai importantă decizie financiară a vieţii tale

În esență, trebuie să decizi mai întâi să devii investitor (nu doar consumator).
Pasul 2: Devino un iniţiat: Învaţă regulile înainte să intri în joc
Depășește cele 9 Mituri financiare și înțelege regulile jocului.
Pasul 3: Fă ca jocul să poată fi câștigat
Acest lucru este atunci când calculezi exact suma de bani de care ai nevoie pentru libertatea ta financiară. Majoritatea oamenilor creează un număr artificial care se simte imposibil de realizat, așa că întârzie să înceapă economisirea și investiția.
Pasul 4: Ia cea mai importantă decizie de investiții din viața ta
Alocarea activelor, reechilibrarea și medierea costurilor.
Pasul 5: Crearea unui plan de venituri pe viață
Stabilirea unui plan garantat de venit pe viață prin diferite forme de anuități și strategii de asigurare de viață eficiente din punct de vedere fiscal.
Pasul 6: Investeşte asemenea celor mai bogați 0,001%
Cei mai mulți investitori înstăriți și-au dat seama cum pot face rentabilități asimetrice (adică riscă 1 dolar pentru a face 5 dolari), în timp ce persoana medie riscă cea mai mare parte a investițiilor pentru a face randamente între 4 și 8%.
Pasul 7: Fă-o pur și simplu, bucură-te de viață și împărtășește-o!
O mare parte din investiții este psihologie. Poți alege să vezi lumea ca fiind săracă sau abundentă. Poți vedea lumea plină de probleme sau oportunități. Amorsarea zilnică și aprecierea a ceea ce ai deja îți vor asigura să te concentrezi asupra rezultatelor pe care le dorești cu adevărat, spre deosebire de a te preocupa de ceea ce nu ai și de a nu lua măsuri din cauza fricii și a altor emoții negative care te rețin.
„În acest moment, pariez că principala „mașină de bani“ din viața ta ești tu. Este posibil să ai câteva investiții, dar hai să zicem că nu le-ai creat cu gândul la venit. Dacă încetezi să lucrezi, mașina se oprește, fluxul de bani se oprește, venitul tău încetează — în esență, lumea ta financiară se oprește brusc. Este un joc cu sumă zero, însemnând că primești înapoi doar ce ai investit.
Este posibil să sune ca o chestie de science-fiction, dar pentru mulți dintre voi este realitatea. Ai configurat lucrurile astfel încât să dai ceea ce prețuiești cel mai mult (timpul) la schimb pentru ceea ce îți trebuie cel mai mult (venitul) — și dacă te recunoști în această descriere, crede-mă, tu te alegi cu partea proastă a afacerii.
Ne-am lămurit? Dacă încetezi să mai lucrezi, încetezi să mai faci bani. Așa că hai să te scoatem pe tine din ecuație și să căutăm o abordare
alternativă. Hai să construim o mașină de bani care să-ți ia locul — și hai să o programăm astfel încât să producă bani în timp ce dormi.
Gândește-te la ea ca la o a doua afacere, fără angajați, fără state de plată și fără cheltuieli generale. Singurul său „inventar“ sunt banii pe care îi plasezi în ea. Singurul său produs? Un flux de venit pentru toată viața, care nu va seca niciodată — chiar dacă trăiești până la 100 de ani. Misiunea sa? Să îți ofere o viață de libertate financiară pentru tine și pentru familia ta — sau pentru viitoarea ta familie, dacă nu ai încă una.”
(fragment din „Banii, stăpânește jocul!” de Tony Robbins)



Marele adevăr al Universului

Sufletul este energia vietii care exista in interiorul si in jurul tuturor obiectelor fizice (ca si aura lor). Intr-un anumit sens, acesta “tine la un loc” toate obiectele fizice. “Sufletul Lui Dumnezeu” tine la un loc Universul. “Sufletul omului” tine la un loc fiecare trup uman individual, in care 99% este spatiu. Deci, sufletul este un container pentru trup, si nu invers. Si nu exista “linie de demarcatie” intre suflete – si nu exista un loc unde “un suflet” se sfarseste si “un altul” incepe. Astfel incat, in realitate, un singur suflet tine la un loc toate trupurile. Iar sufletul unic “se simte ca si cand ar fi” o gramada de suflete individuale.
Aceasta se explica prin faptul ca “substanta” din care e facut Sufletul Unic se manifesta in realitatea fizica la viteze diferite, producand grade diferite de densitate.
Intreaga viata e o vibratie. Tot ceea ce voi numiti viata (ceea ce ati putea numi pe drept Dumnezeu) este energie pura. Ea se misca in unde. Undele vibreaza la viteze diferite, producand grade diferite de densitate sau lumina. Aceasta produce diferite ‘efecte’ in lumea fizica - de fapt obiecte fizice diferite. Dar in timp ce obiectele sunt diferite si discrete, energia care le produce este aceeasi.
Sufletul este pretutindeni in tine, prin tine si in jurul tau. Este ceea ce te contine pe tine. Omul este mai mult decat trupul lui. Sufletul este mai extins decat trupul. El nu este purtat in interiorul trupului, ci el poarta trupul in interiorul lui. Intr-un limbaj simplu va ofer o imagine a unei realitati enorme si complexe. Sufletul este cel care va tine la un loc- tot asa precum Sufletul Lui Dumnezeu este cel care contine Universul si il tine la un loc.
Dar daca sufletul este, ca sa zic asa, “aerul din noi si din jurul nostru” si daca sufletul tuturor celorlalti este la fel, unde se sfarseste un suflet si unde incepe celalalt?
Nu exista nici un loc unde un suflet “se sfarseste” si incepe un altul. Tot asa cum nu exista nici un loc unde aerul din sufragerie “se opreste” si “incepe” aerul din hol. Este acelasi aer. Este acelasi suflet! Iar daca Dumnezeu este cel care contine Universul, tot asa cum noi suntem cei care ne continem trupurile, atunci nu exista nici un loc in care Dumnezeu se sfarseste si noi incepem!! Tocmai ai citit despre secretul Universului.
In trecut, problema pe care o aveam in a intelege lucrurile era legata de faptul ca trupul ar fi un container discret, care face posibila diferentierea dintre “acest” trup si “acel” trup, iar intrucat am crezut intotdeauna ca sufletul e gazduit in interiorul trupului, am facut diferentierea dintre “acest” suflet si “acel” suflet. Era normal sa se gandeasca asa. Dar daca sufletul este pretutindeni in interiorul si in exteriorul trupului – in “aura” lui, dupa cum spuneam- atunci unde se sfarseste “o aura” si unde “incepe” cealalta? Acum ne dam seama clar , in termini fizici, cum este posibil ca un suflet “sa nu se sfarseasca” si un altul “sa inceapa” si ca, din punct de vedere fizic, e adevarat ca noi cu Totii Una Suntem!
Dar daca nu exista nici un loc unde un suflet se sfarseste si altul incepe, atunci inseamna ca nu exista ceva ce se poate numi suflet individual?
Exista suflet individual, iata explicatia: aerul din casa este acelasi aer. Nu exista “un aer separat” in sufragerie. Cu toate acestea, ti se pare ca in sufragerie exista “un alt aer”. Fara discutie ca miroase altfel!. Din cauza faptului ca aerul a capatat caracteristici diferite, ti se pare ca este un aer diferit. Dar nu este. Este acelasi aer, care pare diferit. In hol miroase intr-un fel, in sufragerie miroase a mancare. E posibil chiar sa intri intr-o camera si sa spui “Of, e inabusitor aici. Sa lasam sa intre niste aer”- ca si cand nu ar fi deloc aer. Dar bineinteles ca e sufficient aer. Ceea ce vrei tu sa faci este sa-i schimbi caracteristicile.
Ca si aerul din casa ta, energia vietii – ceea ce numim “Sufletul lui Dumnezeu” – are diverse caracteristici atunci cand inconjoara diverse obiecte fizice. Intr-adevar, pentru a forma acele obiecte, aceasta energie se concentreaza intr-un anumit mod. Pe masura ce particulele de energie se unesc pentru a forma material fizica, ele devin foarte dense. Sunt atat de puternic stranse una intr-alta, incat se lipesc. Ele incep “sa arate ca” entitati distincte, ba chiar “sa se simta astfel”. Adica , ele incep sa para “separate”, “diferite” de toata cealalta energie. Dar este aceeasi energie care se comporta in mod diferit. Acest comportament diferit este cel care face posibil ca Ceea Ce Este Intregul sa se manifeste ca Ceea Ce Este Multi.
Ceea Ce Este nu poate trai experienta de el Insusi ca Ce Este, pana cand nu isi dezvolta capacitatea de a se diferentia. Prin urmare, Ceea Ce Este Intregul se separa in Ceea Ce Este Aceasta si in Ceea Ce Este Aceea. (spus foarte simplificat). “Cocoloasele de energie” , care s-au concentrate in unitati discrete care tineau in ele fiintele fizice, sunt ceea ce voi ati ales sa numiti “suflete”. Vorbim acum despre partile din Dumnezeu care au devenit o multime dintre Voi. Iata , astfel, dicotomia divina: Suntem numai Unul; Suntem Multi.
Pe masura ce energia se aduna, ea devine , deci, foarte concentrata. Dar, cu cat te indepartezi mai mult de acest punct de concentrare, cu atat energia se disipeaza mai mult. “Aerul devine mai subtire”. Aura se estompeaza. Energia nu dispare niciodata pe deplin, deoarece nu poate sa o faca. Ea este materialul din care se face totul. Ea este Tot Ceea Ce Exista. Dar ea poate deveni foarte, foarte subtire, foarte subtila – aproape ca “nu mai e acolo”. Apoi, intr-un alt loc (citeste , intr-o alta parte a Ei Insasi), ea se poate aduna din nou, se face inca o data “cocoloase” , pentru a forma ceea ce voi numiti materie si ceea ce “arata ca” o formatiune discreta. Acum, cele doua formatiuni apar separate una de alta, cand in realitate nu exista nici o separare.
Acesta este, in termini foarte, foarte simpli si elementari, explicatia intregului Univers.
Noi suntem cu totii aceeasi energie adunata, comprimata in moduri diferite pentru a creea forme diferite si materie diferita. Nimic nu “ este materie” in si prin el insusi. Adica nimic nu poate deveni materie prin el insusi. Iisus a spus: “Fara Tatal Eu nu sunt nimic”. Tatal a toate este gand pur. Aceasta este energia Vietii. Aceasta este ceea ce voi ati ale sa numiti Dragoste Absoluta. Acesta este Dumnezeu si Dumnezeita, Alfa si Omega, Inceputul si Sfarsitul. Este Totul-in-Tot, Cel care Misca Ramanand Nemiscat, Sursa Primordiala. Este ceea ce va straduiti sa intelegeti de la inceputurile timpurilor. Marele Mister, Enigma fara Sfarsit, adevarul etern. Suntem Unul si, astfel, acesta este Cel Care Esti Tu.
Sursa: Neale Donald Walsch – “Conversatii cu Dumnezeu” vol III
via :humanitysteam.ro
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Anthony Hopkins


 L’attore Anthony Hopkins ha espresso un suo profondo pensiero sull’importanza di lasciar andare chi non è pronto ad amarci. Una riflessione bellissima.


“Lascia andare le persone che non sono pronte ad amarti. Questa è la cosa più difficile che dovrai fare nella tua vita e sarà anche la cosa più importante. Smettila di fare conversazioni difficili con persone che non vogliono cambiare.


Smettila di presentarti alle persone che non sono interessate alla tua presenza. So che il tuo istinto è quello di fare di tutto per apprezzare chi ti circonda, ma è un impulso che ti ruba tempo, energia, salute mentale e fisica.

Quando inizi a lottare per una vita con gioia, interesse e impegno, non tutti saranno pronti a seguirti in questo luogo. Questo non significa che devi cambiare quello che sei, significa che devi lasciare andare le persone che non sono pronte ad accompagnarti.

Se sei cancellato, insultato, dimenticato o ignorato dalle persone a cui dai il tuo tempo, non fai un favore continuando a offrire la tua energia e la tua vita. La verità è che non sei per tutti e non tutti sono per te.


Questo è ciò che rende così speciale quando incontri persone con cui hai amicizia o amore corrisposto. Saprai quanto è prezioso perché hai provato ciò che non è.

Più tempo passi cercando di farti amare da qualcuno che non è capace, più tempo perdi privandoti della possibilità di questa connessione con qualcun altro.

Ci sono miliardi di persone su questo pianeta e molte di loro ti incontreranno al tuo livello di interesse e impegno.

Più resti coinvolto con persone che ti usano come cuscino, un’opzione di secondo piano o un terapista per la guarigione emotiva, più tempo ti allontani dalla comunità che desideri.


Forse se smetti di apparire, non sei ricercato. Forse se smetti di provare, la relazione finisce. Forse se smetti di inviare messaggi, il tuo telefono rimarrà buio per settimane.

Questo non significa che hai rovinato la relazione, significa che l’unica cosa che trattenevi era l’energia che solo tu davi per mantenerla.


Questo non è amore, è attaccamento. È voler dare una possibilità a chi non lo merita! Ti meriti molto, ci sono persone che non devono essere nella tua vita, ti accorgerai.

La cosa più preziosa che hai nella tua vita è il tuo tempo ed energia, poiché entrambi sono limitati. Quando dai il tuo tempo e la tua energia, definirai la tua esistenza.

Quando te ne accorgi, inizi a capire perché sei così ansioso quando passi del tempo con persone, in attività, luoghi o situazioni che non ti conviene e non devono starti vicino, ti viene rubato in energia.


Inizierai a renderti conto che la cosa più importante che puoi fare per te stesso e per tutti coloro che lo circondano è proteggere la tua energia più ferocemente di qualsiasi altra cosa.

Fai della tua vita un rifugio sicuro, in cui sono ammesse solo persone ′′ compatibili ′′ con te.

Non sei responsabile di salvare nessuno. Non sei responsabile di convincerli a migliorare. Non è il tuo lavoro esistere per le persone e dar loro la vita!


Perché se ti senti male, se ti senti in dovere, sarai la radice di tutti i tuoi problemi per la tua insistenza, temendo che non ti restituiscano i favori che hai concesso. È il tuo unico obbligo capire che sei il padrone del tuo destino e accettare l’amore che pensi di meritare.

Decidi che meriti amicizia vera, impegno.” vero e amore completo con persone sane e prospere. Poi aspetti e vedi quanto tutto inizia a cambiare e cambierà, questo è certo, con persone positive e di buona energia, non perdere tempo con gente che non ne vale la pena, il cambiamento ti darà l’amore, la stima, la felicità e la protezione che meriti.”