miercuri, 27 iunie 2018

Mănăstirile Sfântului Meteor (Grecia) - vecinătatea vârfurilor înalte cu Dumnezeu


















De ce sunt atât de atractive mănăstirile din Meteora? 
Grecia este plină de mister și mistere. Odată  vârfurile acestor roci au fost cucerite de dragul salvării sufletului.
 Acum, o creștere abruptă este adesea  pentru fotografii fascinante și o porțiune de adrenalină. 
Cu toate acestea, toți cei care ajung in vârf gasesc aici mai mult decât se așteptau.
La vest de mănăstirea zeilor greci - Muntele Olimp - se află legendaral câmpie Thessaly. 
Peisajul său este unic datorită stâncilor uriașe, asemănătoare cu giganții mitici. Pe vârfurile și pantele masive de piatră ciudate, ajungând la o înălțime de 600 m, "echilibrează" mănăstirile ale caror acoperișuri  sunt acoperite cu plăci roșii. 
Cei care sunt mai presus de ceilalți se îneacă în nori. Acestea sunt mănăstirile din Meteora sau "plutitoare în aer", fiind tradus literalmente numele de șase mănăstiri ortodoxe.

Acestea sunt al doilea cel mai important, după Sfântul Munte Athos, centru religios al Greciei și sunt incluse pe lista siturilor UNESCO ale Patrimoniului Mondial.


Cum au apărut aceste Meteori (Grecia)?

Oamenii de știință - geologii nu au ajuns la o opinie comună despre cum au apărut "rocile cerești". Conform celei mai populare ipoteze, cu milioane de ani în urmă a existat o albie, cursul căruia a spălat calcarul de la an la an, lăsând o gresie mai grea. După o serie de cutremure puternice, apa rămasa, dezvăluie  roci grandioase. Lucrul la apariția lor a fost continuat de vânturile care au accelerat procesele naturale de eroziune a rocilor.


În vecinătatea lui Dumnezeu

Primii pustnici locuiau în Meteora (Grecia) încă din secolul al IX-lea. Conduși de dorința de a renunța la viața lumească și de a a-si  uni sufletul cu Cel Prea Înalt, ei se aflau la poalele giganților de piatră pentru a urca pe pereții inaccessibili până la cer, pe orice vreme, fără echipament, atingând coroanele și crăpăturile cu mâinile goale, agățându-se de ramurile copacilor rari. Asceții au amenajat locuințe în numeroase peșteri și crăpături. Ei au ieșit numai pentru rugăciuni comune sau pentru provizii care, împreună cu apă și materiale de construcție, au fost ridicate la vârfurile de pietre în coșuri și plase legate de o funie.
Ei au studiat manuscristele spirituale, iar odată cu apariția primelor mănăstiri, au început să construiască biserici pentru realizarea serviciilor divine și a ordinelor bisericești.
În timpul cuceririi Europei de către otomani în secolul al XIV-lea, călugării greci părăsesc mănăstirile prăzile și merg la înălțimi de neatins. Printre ei a fost Afanasy Meteor (1302-1380), care sa retras din muntele sfânt Athos. După ce sa așezat în mănăstirea de la poalele stâncilor, a fost concediat cu ideea de a transforma Meteora într-o "republică monahală".
În 1334, împreună cu 14 călugări curajoși, călugărul se urcă spre Platis Litos, o stâncă uriașă de 613 de metri deasupra nivelului mării.Acolo decide să înființeze o nouă mănăstire - mănăstirea Mare Meteor.

Prima a fost ridicată o biserică în numele Fecioarei, apoi - Biserica Schimbării Domnului, care mai târziu a devenit catedrala mănăstirii. În același timp, pe stâncile vecine au apărut noi schituri, iar la sfârșitul secolului al XVI-lea au existat mai mult de două duzini.


Mănăstirile Meteorilor Sfinți - în aer

Acum sunt active doar 6 mănăstiri. Dar există o veste bună: urcarea la cer nu este la fel de extremă ca până la începutul secolului al XX-lea, când scări de lemn și corzi au fost folosite pentru alpinism, precum și dispozitive speciale de ridicare - grătare pentru transportul oamenilor.
În anii 1920, au fost tăiate aproximativ 200 de scări de piatră, iar unele pietre au fost legate de poduri pietonale. Până la sfârșitul anilor șaizeci un drum a fost pavat la vârfuri.
Acest lucru a facilitat accesul la Sfinții Meteori nu numai pentru pelerinii ortodocși, ci și pentru turiștii străini.
Calea spre Marele Meteor este însoțită de priveliști uimitoare. Cu toate acestea, comorile păstrate în pereții mănăstirii sunt impresionante nu mai puțin: fresce și icoane antice, manuscrise și documente vechi. În fosta catedrala există un muzeu de bijuterii monastice și o sobă originală, în care aproape toți asociații Sfântului Atanasie au făcut paine.
Cea de-a doua cea mai mare este mănăstirea All Saints, sau locuința lui Varlaam. Numit după numele ascetului, care la mijlocul secolului al XIV-lea a ridicat mai multe celule și o biserică din Meteora, unde și-a petrecut restul zilelor în solitudine. De multă vreme, schitul a fost abandonat, iar în 1518 sa decis reînvierea a doi călugări bogați - frații de sânge Theophanes și Nektarius.Potrivit legendei, au trebuit să învingă monstrul dintr-o peșteră din apropiere înainte de a începe să restaureze templul și alte clădiri.
Mănăstirea Sf. Nicolae se află pe cea mai mică stâncă. Templele, celulele și pivnițele trebuiau echipate la diferite nivele, din care structura seamănă cu un labirint.
Manastirea găzduiește o colecție impresionantă de obiecte de artă preluate din Bizanț, iar zidurile Bisericii Sf. Ioan Botezătorul sunt pictate de marele maestru al secolului al XVI-lea, Teofan al Cretei.


Între pământ și cer

În două mănăstiri din Meteora există mănăstiri de femei. Mănăstirea Sf. Ștefan, fondată în jurul anului 1400, a fost transformată într-o manastire pentru femeie în 1961, iar mănăstirea Rusan în 1988. Ambele au suferit sever în timpul celui de-al doilea război mondial și al războiului civil. Deci, în unele icoane din capela Sfântului Ștefan, găurile de la gloanțe sunt încă vizbile. La mănăstire a fost deschisă școala de iconografie. Pelerinii și turiștii pot vedea călugări și călugărițe la locul de muncă.

Cel mai greu se ajunge la mănăstirea Sfânta Treime. Nu toată lumea poate depăși 140 de trepte de scări abrupte, deci nu există curiozități.
În această mănăstire a avut loc filmarea celui de-al 12-lea film Bond cu Roger Moore, cu "For Your Eyes Only" (1981).

Ca și până acum, locuitorii unui astfel de loc ca Meteorii Sacri (Grecia) cred că rugăciunile lor, ridicate pe vârfurile stâncilor, ajung mai repede la Dumnezeu. Ei sunt convinși că sfinții, căutând singurătate sub cerul cel mare, erau la fel de încântați de frumusețea Meteorului ca oricine este  destul de norocos să fie aici.

În zilele noastre se pot întâlni aici sportivi extreme. Aproximativ 700 de căi de alpinism de complexitate variază pe teritoriul rezervei. Există trasee pentru bicicliști de munte și un loc de parapantă.

Sursa :Internet