marți, 29 august 2017

Elche, The City of Palm Trees

In the city of Elche, in Spain, there is a large grove of palm trees that’s the only one of its kind in
Europe, and one of the largest palm groves in the world. Elche has more palm trees than people. According to some estimates, there are between 200,000 and 300,000 trees here distributed across hundreds of orchards. 
Palm trees have existed in Elche for some 2,500 years. The first specimens were probably planted in the 5th century BC by Carthaginians who settled in south-east Spain. But the formal landscape of palm groves with elaborate irrigation systems that exist today was first laid out by the Muslims towards the end of the tenth century AD, when much of the Iberian peninsula was Arab.
palmeral-elche-2
The Palm Grove of Elche, Spain. Photo credit: Karsten Wentink/Flickr
From the distance the Palmeral, or the Palm Grove, appears like a vast forest, but in reality, they form part of the urban landscape of the city. The trees are planted in compact orchards, mostly square or rectangular, and bounded by fences made of dried palm leaves, or in some cases, by plastered walls. In the middle of the orchard, surrounded by palm trees, usually stands the houses of the tenants or owners of the land. Most houses today are abandoned as the orchards have been purchased by the local council. Some of the orchards are now public parks where one can relax surrounded by palm trees and listen to the sound of the water coming through the irrigation pipes.
Historically, the orchards were planted for agricultural purposes. The trees produced dates while the shade they provided benefited the cultivation of vegetables. As the town spread in the 17th century, some of the orchards were cut down. This process was exacerbated with the industrial revolution and the arrival of the railway in the 19th century. Over time, the groves lost their agricultural role and date harvesting became merely an anecdotal activity mostly for domestic or very local consumption. Currently, the Palm Grove’s role is more as a landscape and a cultural asset than as an agricultural site.
Recognizing the cultural importance of the site, in 2000, the UNESCO designated the Palm Grove as a World Heritage Site.
palmeral-elche-1
palmeral-elche-4
Photo credit: Vlc/Flickr
palmeral-elche-5
Photo credit: Simon/Flickr
palmeral-elche-6
Palm trees in Huerto del Cura, the most popular garden in the Palm Grove. It contains around 1000 palm trees, some of them around 300 years old. Photo credit: Simon/Flickr
palmeral-elche-3
Photo credit: Concepcion Muñoz/Flickr
sursa:http://www.amusingplanet.com/2017/08/elche-city-of-palm-trees.html

marți, 8 august 2017

Taj Mahal, templul iubirii vesnice










Templul Taj Mahal de la Agra este considerat a fi una dintre minunile lumii, iar istoricii spun ca frumusetea acestei constructii nu a fost pana acum depasita.
Taj Mahal este cel mai frumos monument costruit de catre moguli (imparati musulmani care au domnit in India). A fost ridicat de catre Imparatul Shah Jahan (mort in anul 1666 d.Hr.), in cinstea preaiubitei sale sotii, Mumtaz Mahal.
Templul este amplasat pe malul raului Yamuna ce servea in acele timpuri, ca mijloc de aparare a Fortaretei de la Agra, centrul Imperiului Mogul pana la mutarea capitalei la Delhi in 1637.
"Taj Mahal" se traduce "Palatul Coroanei" si este un mausoleu care adaposteste mormantul reginei Mumtaz Mahal, cea de-a treia sotie a Imparatului Shah Jahan, femeia pe care imparatul a venerat-o. In timpul vietii, cei doi au trait o iubire desprinsa din povesti, a carei amintire o poarta monumentul mogul de la Agra.
Poetul englez Edwin Arnold descria Taj Mahal ca fiind "nu un monument de arhitectura ci dragostea unui imparat incrustata in piatra".
Mai tarziu a fost adus aici si mormantul imparatului musulman pentru ca cei doi sa fie impreuna vesnic. Taj Mahal este simbolul viu al iubirii monumentale dintre Shah si Mumtaz Mahal.
Povestea de iubire...
...ne intoarce cu mult in timp, in anul 1607, atunci cand printul Shah Jahan, din familia regala a mogulilor, se plimba impreuna cu alaiul sau in Bazarul Meena. In acele vremuri, bazarul era special tinut pentru femeile nobile. Printul a surprins atunci privirea unei tinere fete care cauta matasuri si coliere. A fost dragoste la prima vedere.
Dupa ce a intalnit-o pe Arjumand Banu Begum, printesa musulmano-persana, Shah Jahan s-a dus l-a tatal lui si i-a spus ca vrea sa o ia de sotie. Cei doi s-au casatorit cinci ani mai tarziu, cand el avea 19 ani iar ea, 20.
Pentru tanarul Shah Jahan au urmat batalii de succesiune la tron, intrigi si in final incoronarea.
Bijuteria Palatului
In anul 1628, Shah Jahan a devenit Imparat iar Arjumand Banu a impartit cu el scaunul regal. In acelasi timp, Jahan a denumit-o pe Arjumand, “Mumtaz Mahal”, ceea ce inseamna “Bijutera Palatului”.
Chiar daca Shah a mai avut alte doua sotii, Mumtaz era favorita lui. Era cea care il insotea pretutindeni, chiar si in campaniile militare. In anul 1631, imparatul musulman Shah Jahan este lovit de o mare durere. Mumtaz isi pierde viata dand nastere celui de-al 14-lea lor copil. In timp ce Mumtaz se afla pe patul de moarte, Shah Jahan i-a promis ca nu se va recasatori niciodata si ca va construi in cinstea memoriei sale, cel mai frumos si mai grandios mausoleu.
Astfel, monumentul Taj Mahal a devenit una dintre minunile arhitecturale ale lumii, o constructie de o frumusete uluitoare care, dupa sute de ani, vorbeste despre iubire. Niciunei alte povesti de iubire din lume nu i-a fost inchinat un monument mai frumos.
Frumusete arhitectonica uluitoare
Taj Mahal are o valoare simbolica, fiind considerat "templul iubirii vesnice" dar in acelasi timp, Taj fascineaza prin maretia sa arhitecturala, fiind reprezentativ pentru arta mogula.
Taj Mahal este construit in intregime din marmura alba si are o arhitectura uluitoare care in lumina apusului si a rasaritului taie rasuflarea, pentru ca in lumina lunii pline, Taj Mahal sa straluceasca arzator.
In ceata diminetii, vizitatorii au parte de o viziune cu totul si cu totul aparte. Templul pare suspendat...
Arhitectura mogula

Arhitectura mogula, conform enciclopediei britanice, este un stil care a inflorit in nordul si in centrul Indiei, sub patronajul imparatilor moguli de la jumatatea secolului al XVII-lea, pana la jumatatea secolului al XVIII-lea.
Perioada a fost marcata de o renastere a arhitecturii islamice din nordul Indiei. Acest stil contine influente persane, indiene si musulmane, o fuziune care a dat nastere unor lucrari de o calitate ne mai vazuta.
In aceeasi perioada, la mii de kilometri departare, in Vestul Europei, inflorea Barocul, o arta la fel de uluitoare si fastuoasa. Cu toate acestea, arta vestica din acele timpuri este lipsita de semnificatiile unui sentiment atat de puternic. Exprimarea arhitecturala a iubirii isi are deci locul in Arta orientala
Expresia unui vis
Multi numesc Taj Mahal “expresia unui vis”. Dar pentru ca acest "vis" sa devina realitate a fost nevoie de implicarea unei armate de muncitori, mestesugari si artisti ai vremii.
Templul a fost construit pe o perioada de douzeci si doi de ani cu ajutorul a 20.000 de muncitori. A fost terminat in anul 1648 d.Hr. si a costat 32 milioane de rupii. Maestrul arhitect al acestei constructii se numea Ustad ‘Isa si era unul dintre cei mai renumiti arhitecti musulmani din acele timpuri.
Alte decoratiuni au fost realizate de catre artisti din Delhi, Qannauj, Lahore, Multan, Baghdad, Shiraz si Bukhara.
Sursa : Internet

Toate fotografiile folosite in articol au sursa: Wikimedia